Vuoden 2012 leijasurffaaja – Jarkko ”Starkko” Sjöblom

Vuoden 2012 leijasurffaaja – Jarkko ”Starkko” Sjöblom

Vuoden 2012 leijalautailijaksi valittiin Jarkko ”Starkko” Sjöblom. Valinnan suoritti vuoden 2011 kiteilijä Saara-Kaisa Törmälä yleisöäänten perusteella.

Vuoden leijalautailija nimityksen tavoitteena on viestiä vuosittain valitun henkilön avulla turvallisesta tavasta harrastaa kiteilyä ja huomioida muut harrastajat ja ulkoilijat. Roolimalliksi valitaan reilu ja innostunut harrastaja, joka ottaa muut huomioon, noudattaa kite-etikettiä, tsemppaa ja sparraa muita jakaen omaa osaamistaan ja tietoaan.

Vuoden leijalautailija on viestii vuoden 2013 aikana turvallisesta, muut huomioivasta harrastusetiketistä kirjoittamalla aiheesta tai toimien haastateltavana Surf&Kite-lehden kevään 2013 numerossa, blogittaa aiheesta vähintään kerran vuoden aikana valitsemalleen blogialustalle esimerkiksi Bulletin Boardille ja valita itselleen seuraaja vuoden 2013 lopulla.

Onnea ja tuulista kautta 2013 uudelle tittelin haltijalle SPLL Kite-jaoksen ja valitsijaraadin puolesta!

Saara-Kaisan perustelut vuoden kiteilijän valinnalle

Starkko oli sekä yleisöäänestyksen voittaja, että yksi vahvoista ehdokkaistani vuoden leijalautailijaksi. Hienoa on se, että Starkko sai ääniä tasaisesti eri puolelta Suomea.  Mikä tekee Starkosta vuoden leijalautailijan? Jarkko on malliesimerkki siitä, miten laji vie mukanaan täysillä! Starkon näytösluontoiset edesottamukset ovat omaa luokkaansa, samalla kun hän jaksaa kannustaa ja opastaa niitäkin harrastajia, jotka ovat harrastuksen alkutaipaleella. Starkko järjestää myös kitetapahtumia ja hänellä riittää ideoita myös kiteseikkalujen järjestämiseen (esim. Vaasa-Uumaja ylityksiin).  Isot onnittelut vielä kerran, Starkko!

Tässä vielä äänestäjien lisäperusteluita:

”Starkko on aina iloinen, toivottaa jokaisen uuden ja vanhan lajin harrastajan tervetulleeksi, opastaa ja auttaa tarpeen tullen. Reilu ja rehti kaveri, johon voi luottaa.”

 ”Starkko on mahtava tyyppi, joka vie kiteilyn ilosanomaa pitkin länsirannikkoa.”’

”Reilun oloinen kaveri, joka ottaa muut huomioon vesillä vaikka vetääkin ihan hemmetin isosti ja agressiivisesti itse.  Rennolla ja hyvällä huumorintajulla varustettu kaveri jakaa myös osaamistaan opettamalla lajin alkeita.”

 ”Jarkolla on taito saada muut ylittämään itsensä, kärsivällinen neuvoja myös muille kuin omille oppilailleen.”


Lisäperusteluina ilmoitettiin aktiivisuutta muutenkin leijalautailuasioissa – kuten myös muihinkin näkökohtiin:

Kokeneen konkarin innostus lajiin on säilynyt vuosien myötä, tästä osoituksena mm. aktivinen ote erilaisten kitetapahtumien järjestämiseen (Top-Sport Kite SM, Slingshot Beach Party, Slingshot Megaloop Challenge).”

”Kyseisen herrasmiehen kitetaidot ovat omaa luokkaansa.”

”Starkko on vaatimaton omista taidoistaan, vaikka varmasti kuuluu Suomen huippukiteilijöihin. Ja lisäksi se on kivan näköinenkin (myös sammakkoneopreenissaan).”

Tasapainoilua harrastuksen ja ammatin välillä

Nimi: Jarkko ”Starkko” Sjöblom

Ikä: 29, tosin näillä näppäimillä naksahtaa 30 rikki.

Laji ja luokat: Kiteboarding sekä snowkiting. Panostan tällä hetkellä wakestyle sekä freestylen puolelle.

Aloitusvuosi: Taisi olla talvella 2008

Paras temppu: S-bend pass

Paras kitespotti: Lohtaja. Westcoast totta kai!

Miten leijalautailu kohdallasi alkoi ja missä mennään nyt? 

Kaikki alkoi Indonesiassa. Tuntematon kaveri leijasurffasi mun katsoessa rannalta. Päätin tuolta seisomalta, että tuossa on mun seuraava harrastus, tietämättä kuitenkaan miten syvälle lajiin sitä sitten loppupeleissä uppoaisikaan. Pari kuukautta tämän jälkeen, oli oma leija hankittu ja ensimetrit jäällä vedetty. Koukku oli siis syvällä ihon alla eikä irti enää päässyt. Tällä hetkellä melkein kaikki vapaa-aika kuluu lajin parissa. Jos ei tuule, niin sitten sitä odotellaan, että koska tuulee. Osaksi lajista on tullut myös ”ammatti”. Pidän snowkite- kursseja, sekä toimin leijasurffausvälineiden maahantuojana. Puntarissa ovat siis harrastus vs. ammatti. Pyrin pitämään enemmän painoa harrastuksen puolella, nimittäin leijasurffaus on minulle aivan liian tärkeä asia pilattavaksi lisäämällä liikaa painoa työn puolelle

Mikä leijalautailussa kiinnostaa?

Tällä hetkellä tuntuu, että en voisi elää ilman leijasurffausta. Se ei ole pelkästään harrastus vaan elämäntapa. Se vapauden ja arjesta irtautumisen tunne, minkä tunnen rannalle/jäälle saavuttuani, sitä tunnetta ei voita mikään! Suomen olosuhteet tekee harrastamisesta haastavan, minkä uskon omalla kohdallani vain lisäävän kiinnostusta lajiin. Se on todella palkitsevaa, kun on hinkannut jotain temppua satoja kertoja ja sitten se viimein onnistuu. Haastavuus lisää ainakin mun mielenkiintoa. Kahlatessani veteen leija ilmassa, lauta toisessa kädessä ja hymy kasvoillani, on niitä hetkiä joista en koskaan saa tarpeekseni! 🙂

Minkä asian luulet vaikuttaneen eniten valintaan?

Täytyy myöntää, että koko vuoden leijasurffaaja titteli tuli niin puskan takaa kuin voi vaan tulla. Olen tässä miettinyt, että mikä minussa on sellaista, että se oikeuttaa näinkin hienon tittelin saamiseksi. Nimittäin tittelin ansaitsisi myös moni muu Suomen ”kite-skenessä”. Syynä voi kuitenkin olla kaikki saamani äänet Slingshot Beach Partyihin osallistujilta. Jotta nämä henkilöt pystyisivät nukkumaan yönsä rauhassa, kerrottakoon, että eihän vuoden leijasurffaaja VOI olla järjestämättä Baardeja myös ensivuonna 🙂 Uskon, että valintaan on myös vaikuttanut se, että rannalla ollessani pyrin jeesaamaan, neuvomaan ja tsemppaamaan parhaani mukaan uusia sekä vanhoja kanssaharrastajia. Varsinkin meillä pohojammaalla piirit ovat sen verran pienet, ollaan niinku yhtä perhettä, morotetaan ja jutellaan kaikille. Kavereiden keskuudessa tsemppaus ja sparraus ei siis tule ainakaan vähenemään tämän tittelin myötä. Kiitos kaikille äänestäjille, olen hyvin otettu.

Onko sinulla esikuvia?

Ensiksi tulee mieleen nämä esikuvat, jotka löytyy ihan mun kotispoteilta. Silloin kun olin tuore ja erittäin kokematon tulokas lajissa, muistan kun katselin Jake R:n sekä Matskun menoa. Huhhuh, niiden meininki sai mut yrittämään enemmän, kovemmin ja korkeemmalle. Kiitos siis siitä!  Unohtamatta paikallisia kite-vaareja Kakea ja Timppaa. Olette aina olleet mun idoleita ja tulette vastaisuudessakin olemaan. Toivottavasti saan nauttia lajista yhtä pitkään kuin te. Nykyään esikuvia on paljon ja lisää tulee jatkuvalla syötöllä. Esikuvia ovat siis jokainen, joka olemuksellaan sekä käytöksellään viestii, että tämä laji on heille yhtä tärkeä kuin minulle. Ei siis tarvitse olla pro, jotta saan vaikutteita ihmisistä.

Mitä jokaisen leijalautailijan pitäisi osata? 

Lähinnä tulee mieleen perusjutut, toisten kanssaharrastajien sekä muiden rannalla oleskelijoiden huomioon ottaminen. Tarvittava tieto omista välineistä, esimerkiksi self rescue tulisi jokaisen harrastajan osata. Väistämissäännöt ovat perustietoa, varsinkin jos joskus eksyy ruuhkaiselle spotille. Kun osaa perussäännöt, pystyy nauttimaan omasta ajosta paljon enemmän, eikä ole muiden tiellä vesillä. Suomessa surffispotteja ei ole paljon, joten mielestäni jokaisen harrastajan tulisi olla esimerkki siitä, miten rannoilla toimitaan. Kerätään roskat sekä noudatetaan mahdollisia sääntöjä.

Mikä huono / ei herrasmiesmäinen tapa ärsyttää eniten kanssakiteilijässä rannalla?

Eipä hirveesti tuu mieleen. Joskus tuppaa kaiveleen, kun juuri aloittaneet treenaavat leijan nostoa spotin parhaassa flattispotissa, missä kokeneemmat treenaavat. Vaikka varmasti siellä on tullut itsekin oltua alkuvaiheessa 🙂 Kaikille on annettava tilaa harrastaa, sehän on selvä.

Miten aiot käyttää hyväksesi vuoden leijasurffaajan titteliä?

Aion pyrkiä eduskuntaan. Ei vaiteskaan! Pyrin jatkamaan niinkuin tähänkin mennessä. Titteli toki pistää miettimään omaa käytöstä ja toimintaa lajin parissa vieläkin enemmän. Lähivuosina tiiviit surffiporukat ovat järjestäneet upeita tapahtumia etelästä pohjoiseen. Näihin tapahtumiin osallistuminen on mielestäni tärkeää, jotta saadaan vietyä Suomen ”surffiskeneä” eteenpäin. Lupaan siis kantaa oman korteni tähän kekoon. Lajin parissa on niin paljon hyviä tyyppejä ympäri Suomen ja kun nämä ihmiset saadaan aina pari kertaa vuodessa yhteen, hauskanpidosta ei ole epäilystäkään 🙂 Moikataan siis rannoilla ja pidetään yllä aivan upeeta Suomi Surf- meininkiä!

Kiitos kuluneesta vuodesta! Väistyvä vuoden leijalautailija kiittää ja onnittelee uutta tittelin saajaa.

 

Teksti: Saara-Kaisa Törmälä, Mikko Vatanen

Kuvat: Jarkko Sjöblom