SPEED CHALLENGE 2010, VOITTAJIEN HAASTATTELUT

SPEED CHALLENGE 2010, VOITTAJIEN HAASTATTELUT

Kaudella 2010 oli kilpailu erittäin tiukkaa etenkin purjelautaluokassa. Loistavat palkinnot ajoivat kilpailijoita vesille erittäin haastavissakin olosuhteissa. Rautio Sports sponsoroi Starboard iSonic Speed Special -laudan purjelautaluokkaan ja leijaluokkaan Airush Monaro -laudan.

PURJELAUTA:

1. Ari oksa 31.16kn

2. Sami Mattsson 31.14kn

3. Ian Rautelin 31.08kn

LEIJA:

1. Sami Kähkönen 31.07kn

2. Jyrki Eschner 30.14kn

3. Anssi Pesonen 29.17kn

Ari Oksa Fin-999, purjelauta.

Ari Oksa voitti purjelautaluokan kovalla tuloksella: 5x10sec keskiarvo 31.16kn ja 2sec maksiminopeus 32.27kn.

(Laineet.fi) Paljonko on kertynyt kilsoja mittäriin? Ikä?

(Oksa) Joskus aamuisin tuntuu et satojen vuosien taakka painaa mut iltaa kohden alkaa tuntua joskus jopa lähes teiniltä.
Esim. hyvä seura surf-viikol helpottaa tätä muutosta. Ajokortista kun tarkistaa ni 43 on viralline.

(Laineet.fi) Kuinka kauan olet harrastanut lajia? Missä aloitit ja millaisilla välineillä?

(Oksa) Lajin aloitin jo vuonna -80 tuona surffin kultaisena aikana 12-vuotiaana. Kävin kurssin Turussa josta vielläkin muistona hieno todistus vuokraamaoja varten . Joskin ensimmäiset vuoret lautailin satunnaisesti muutamia kertoja kesässä ku purjehdus oli silloin pal kovempi juttu. Laurat oli silloin pitkiä ja kiikeriä. puomit yks mittasii ja puuta eikä mitään kunnon etupäitä ollu vaan siansorkal puomi ”tukevasti ” kiinni ja purjeeseen tuli aina kiloja lisää kun sitä uitti.

(Laineet.fi) Mikä on pitänyt sinut lajin parissa näin kauan?

(Oksa) Joka syksy kauden jälkeen tulee sellanen ahaa elämys et luulee tajunneensa jonkun uuden jutun lajista mitä ei ehtinyt toteuttaa vesillä joten ”pakko” jatkaa seuraavaan kauteen testatakseen uudet ajatukset. Eikä aivan loistavaa seuraa rannalla voi torellakaan sulkea pois.

(Laineet.fi) Olet tuttu naama kisapiireissä. Milloin aloitit kisaurasi ja mitkä ovat tavoitteesi?

(Oksa) Ensimmäisen kilpailukelpoisen lauran taisin ostaa vuonna -90 ja sehän oli legendaarinen AHD 289. Tavoteet on melkkes et kaik kisat kierretään ja jos maaliin ehtii eikä kamoja hajoo monen tonnin erest ni aika muka olis. On tää sellanen elämän tapa ja hieno sellanen.

(Laineet.fi) Mikä sai sinut osallistumaan Speed Challengeen?

(Oksa) Kai se oli taas vähän uutta ja miälenkiintosta mitä piti testata ja hoitaa ” Poika” taas turkuun. Meillähän on Paxin kans sopimus et ekat kymmen vuatta piretään voitto turus ja sit voiraan antaa jonkun muun voittaa, kunhan se ei tuu tsadin seudult. Ja onhan toi speedin-ajaminen ihan oma maailmans, et vaik normi slalomii vetelee hyvin ni ei välttämättä saa kovia nopeuksia ja myös toisinpäin. On se vaan hienoo ku laskee keulan alatuuleen, löysää takaa , lykkää hanuria ulos ja rupee lennättää lautaa. Sitä aika nopeesti oppii et jos yhtään ei pelota ni vauhti alle 30 knotsii.

(Laineet.fi) Missä ja millaisissa olosuhteissa ajoit voittotuloksesi?

(Oksa) Viime vuoren tulokse ajoin Hankos, Silveris ja kolmiosaarten suojassa , mitkä plokkas aallon pois. tuuli oli kohtuulisen puuskasta ja varmaan 11-15ms ja ainoastaan kunnon puuskas sai vauhrit nousee tarpeeks. Lautana oli Tabou manta 115 ja evänä tietty 39 Bossi. purjeena Gaastran Vapor 7.6 mut näin jälkeenpäin an paljo ajatellu et olisko kuitenki pitäny ottaa 8.2 purje.

(Laineet.fi) Mitä olisi vaadittu, että olisit kyseisissä olosuhteissa päässyt vielä kovempaa?

(Oksa) Kovampiin nopeuksiin tarvitaan oikeesti vaan parii juttuu jos olettaa et kalusto on kunnos. Eli tarpeeks tuultas mitä suomes kyl on tarjol aihan mukvasti mut sit se toinen eli tasane vesi ja tätä herkkuu ei kyl suomes kovin helpol löyrä. Heti ku tuuli nousee ni tsoppi kasvaa ja kokeiltu on ot kunnon röykys ei just yli 30 knotsin pääse, tiätty yyteris jos oikeen ploosais ni isojen aaltojen välis olis hyvää väylää vetää tasases veres, sitä megakelii orotelles. Pitäis löytää joku matala luoto tai hiekka särkkä minkä yli tuuli tulee ni sit sais kyl hilattu vauhrit melkosesti ylös. Ne pienet pätkät mitkä on päässy vetää ihan flättii ni huomaa kui helppoo se homma on ku aalto ei haittaa. Mitä pienempää evää/lautaa ja siihen suhteelisen suurta purjetta pystyy käyttää ni sieltä ne solmut tulee.

(Laineet.fi) Onko Speed-purjelautailu mielestäsi voima vai taitolaji?

(Oksa) Jos kattelee maailmalle ketkä ajelee tosi lujaa, Alpöö, Dunkki ja Finiani ni ei niist kukaan taira olla paljonkaa alle sata kiloo. Kyl voima on eruks eikä massasta oo haittaa mut jos rimmit kunnos ja paketti kasas eikä  vauhrit pelota ni kyl pienemmätki pääsee lujaa. Siitähän on ihan elävä toriste ku kattelee tämän kauren tuloksii,siellähän on joku Ezzzpoolainen kukka-keppi kärjes iha loistaval tuloksel.

(Laineet.fi) Mikä on nopeustavoitteesi kaudella 2011?

(Oksa) Jos vaan keli ja hyvä mesta sattuu kohral ni lähemmäs 35 solmuu pitäis vetää.

(Laineet.fi) Mitä vinkkejä antaisit 2011 Speed Challenge osallistujille? Mikä vaikuttaa eniten hyvän tuloksen saamiseen?

(Oksa) Purjeen rimmit kuntoon ja sit vaan hieromaan. Mitä enemmän ajaa lujaa ni sitä helpompaa se on mut toistoja tarvii kyl mieletön määrä. Tohon viime vuoren tuloksen tekemiseen meni koko päivä et ei se ihan niin mee et viis siivuu ja homma o siin. Purjeen koko on kyl torella tärkee ku hakee huipu nopeuksii eli torella useesti pitäis vaihtaa pykälä isompaan ku mitä muuteen käyttäis. Ei ole mukava ajaa sivutuuleen mut alas tulee hyvin ja lujaa. Ja muistakaa kokeills eri trimmei et vaik tuntuis et nyt menee hyvin ni ehkä esim mastonjalan siirto pual senttii antais muutan lisä solmun.

(Laineet.fi) Millä tuloksella (5x10sec) voitetaan 2011 Speed Challenge?

(Oksa) Uskoisin et voitto heltii 34,69 ja jos joku menee kovempaa ni sit mun täytyy parantaa tavotetta.

(Laineet.fi) Kenestä veikkaat voittajaa kaudelle 2011. Kuulin jutta, että tällä kaudella Turkuun jaossa ainoastaan kakkostiloja 😉

(Oksa) Siis pokalihan on juurtunut turkuun , tänne kauniiden naisten ja komeden miesten valtakuntaan. Meil on Paxin kans syksyl sauna ja kortti ilta mis sit päätetään kumpi ajaa lujempaa tänä vuonna. Mr. FIN-12 kyl sano et hän olis tänä vuonna nii kiireineet mä voisin hoitaa homman kotii, hän sit seuraavat kolme vuatta. Kyllähän siel Kehäteiden kupees yks pisamanaamanen pritti yrittää jotain temppuilla mut niinku laulus sanotaan. Viellä on kesää jäljellä, paljon kelejä ajamatta. Mut onhan noita kovaa meneviä tiätty muitaki esim Reiskamieshän kyl lykkää menee lujaa mut massan kadotus ja alkukausi reiskal ni ei kyl pää kestä vauhtii. Ja tietty meirän itä-rajan ohjus MR. Huhtinen o aina vaaralline jos hyvä keli sattuu, ja huhujen mukaan Fin-7 on saanut pusteriin uuren jyrkemmän teräspotkurin et löytyy lahrestaki potenttiaalii. Siel on muute Espoossaki kumppari  et täs on ilma venet heikoil, nyt täytyy lähtee reenaa et rupee kulkee.

(Laineet.fi) Kiitoksia haastattelusta.

Sami Kähkönen, Leija.

Sami Kähkönen voitti leijaluokan tuloksella 5x10sec keskiarvo 31.07kn ja 2sec maksiminopeus 32.80kn.

(Laineet.fi) Paljonko on kertynyt kilsoja mittariin? Ikä?

(Sami) Tunnen itseni ikinuoreksi mutta kroppa välillä muistuttaa että olen 30v.

(Laineet.fi) Kuinka kauan olet harrastanut lajia? Missä aloitit ja millaisilla välineillä?

(Sami) Aloitin ihan suomessa 2008 loppu kesästä parintunnin leijakurssilla ja huomasin ekan kerran raahautuessani leijan perässä naama pohjamudassa että olin koukussa ja tilasin kamat samalta istumalta tietämättä lajista sen enempää leija oli Airush Flow 12neliöö ja Switch lauta jotka kyllä päivitin melko äkkiä nopeampiin ja vaativampiin kamoihin

(Laineet.fi) Mikä on pitänyt sinut lajin parissa? Mikä lajissa kiehtoo?

(Sami) Varmaan se on tuo vauhti ja hurjat tilanteet, lajin monipuolisuus ja luonnon voimien hyödyntäminen.

(Laineet.fi) Mikä sai sinut osallistumaan Speed Challengeen?

(Sami) Satuin omistamaan vedenpitävän Gps:n ja tietenkin maine ja mammona.

(Laineet.fi) Missä ja millaisissa olosuhteissa ajoit voitto tuloksesi?

(Sami) Se tais olla tuossa meidän kotirannassa Oulun ”havaijilla” kylmää,tuulista ja kosteaa siellä oli.

(Laineet.fi) Mitä olisi vaadittu, että olisit kyseisissä olosuhteissa päässyt vielä kovempaa?

(Sami) Varmaan kovempi tuuli ois parantanut tulosta jonkin verran.

(Laineet.fi) Onko Speed-leijalautailu mielestäsi voima vai taitolaji?

(Sami) Kyllä sanoisin taitolajiksi tietenkin voimasta on hyötyä ottaahan se reisiin ku menee lujaa pitkään.

(Laineet.fi) Mikä on nopeustavoitteesi kaudella 2011?

(Sami) Aika paha varmaan pitäs lujempaa mennä 😉

(Laineet.fi) Mitä vinkkejä antaisit 2011 Speed Challenge osallistujille? Mikä vaikuttaa eniten hyvän tuloksen saamiseen?

(Sami) Kyllä se on että pitää olla siellä missä tuulee kovaa ja löytää hyvä spotti.

(Laineet.fi) Millä tuloksella (5x10sec) voitetaan 2011 Speed Challenge?

(Sami) Kesäkisa menee varmaan lähelle 35 solmua toivottavasti tulee hyvät syysmyrskyt.

(Laineet.fi) Kenestä veikkaat voittajaa kaudelle 2011.

(Sami) Tällä hetkellä laittasin rahat toveriini Anssi Pesoseen oikeasti sitoutunut asiaansa ja tulokset puhuvat sen puolesta.

(Laineet.fi) Kiitoksia haastattelusta.